FIOD en Belastingdienst mogen vanaf de zomer verdachten afluisteren


06-03-2018

Vanaf de zomer mogen instanties zoals de Belastingdienst, de Fiscale Inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) en de Marechaussee gebruikmaken van speciale opsporingsmiddelen. Momenteel mag alleen de politie dat.

Dat meldt de Volkskrant. Onlangs is een wet aangenomen waar in staat dat de instanties zelf undercoveracties mogen uitvoeren en verdachten mogen afluisteren. Voorheen werkten deze instanties samen met de politie voor zulke operaties.

Het idee van de wet is om de georganiseerde misdaad beter te kunnen bestrijden op deze manier. De middelen mogen echter alleen worden ingezet bij ernstige zaken zoals terrorisme.

Daarnaast zitten er veel regels aan en kunnen de zware middelen niet zomaar worden ingezet. Alles moet worden vastgelegd in een proces-verbaal en een afluisterverzoek moet worden goedgekeurd door een rechter-commissaris.

Privacy

De Stichting Privacy First laat in de krant weten het niet eens te zijn met de wet. "Dit leidt tot een steeds machtigere, alziende overheid die op eigen gezag burgers kan doorlichten zonder dat zij het doorhebben", aldus stichtingsdirecteur Vincent Böhre in de Volkskrant. 

Het is volgens Böhre ook vreemd dat er zo weinig aandacht aan is besteed door de Tweede Kamer en door de media. 

Opvallend is dat de Inspectie SZW wettelijk gezien ook zelf operaties mag uitvoeren, maar ervoor kiest dit niet te doen. De instantie heeft naar eigen zeggen niet de kennis en de capaciteit om het goed te kunnen uitvoeren en blijft samenwerken met de politie.

Bron: Nu.nl

 

Nieuws & actualiteit

14-05-2018
Vakantiegeld in aantocht: deze 5 punten zijn belangrijk voor werkgevers

In mei is het voor de meeste werkgevers weer zo ver: het vakantiegeld moet uitbetaald worden aan het personeel.
lees meer »

30-04-2018
Gesloten met Hemelvaart.

Op donderdag 10 mei & vrijdag 11 mei zijn wij gesloten i.v.m. Hemelvaart.
lees meer »

Nieuws archief

Nieuws uit de branche


Jubileumviering met stripper leidt tot ontbinding arbeidsovereenkomst

De viering van het twaalfeneenhalfjarig jubileum met een uit de hand gelopen striptease-act en een speech waarin de werknemer zich negatief uitlaat over de werkgever gevolgd door het niet geven van
lees meer »


Anti-ronselbeding is een concurrentiebeding

Een beding dat de werknemer verbiedt om personeel van de werkgever er toe te bewegen bij een andere werkgever in dienst te treden is aan te merken als een concurrentiebeding, omdat het de
lees meer »