Contant geld legt het af tegen pinnen


01-02-2018

Ondernemers die veel met contant geld werken, kunnen klanten kwijtraken, maken extra kosten en lopen het risico geld kwijt te raken.

Contant geld legt het af tegen pinnen

Uit onderzoek van de Betaalvereniging Nederland blijkt dat Nederlanders sinds 2015 liever met hun pinpas dan met contant geld betalen. Vorig jaar werd 55 procent van alle betalingen met een bankpas gedaan en de verwachting van de Betaalvereniging is dat eind 2018 60 procent wordt gepind.

Goede redenen voor ondernemers

Contant geld is daarmee nog lang niet uit het straatbeeld verdwenen, maar er zijn voor ondernemers goede redenen om steeds minder met munten en biljetten te werken.

‘Verlies aan omzet is de belangrijkste reden voor een ondernemer om zijn klanten pinnen aan te bieden,’ zegt Wim Boonstra (59), bijzonder hoogleraar economische en monetaire politiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en adviseur bij Rabobank. ‘Consumenten zijn gewend op veel plekken met hun pinpas te kunnen betalen en het liefst ook nog contactloos.’ Als er niet kan worden gepind, dan gaan consumenten naar een andere ondernemer, denkt Boonstra.

In 2020 een kwart minder geldautomaten

Weglopende klanten vormen een kleiner risico voor ondernemers die iets unieks aanbieden, zoals een ambachtelijke schoenmaker. Toch schafte schoenmaker André Agterberg (67) uit Rotterdam al in 2002 een pinapparaat aan. Agterberg: ‘Ik vroeg mijn klanten geld uit de automaat om de hoek te halen. Het apparaat is gekomen nadat een klant op een ochtend vloekend in mijn zaak stond omdat hij niet kon pinnen.’

De schoenmaker bood hiermee een extra service aan de klant, maar in de nabije toekomst kan de geldautomaat om de hoek ook zomaar verdwenen zijn. Vorige maand lieten alle banken weten dat er in 2020 een kwart minder automaten zullen zijn.

De meeste kramen bieden geen mogelijkheid om te pinnen

Volgens Boonstra zal op termijn zelfs de marktkraam verdwijnen waar je alleen met contant geld kan betalen. Op de zaterdagmarkt in Rotterdam is het nog niet zo ver. De meeste kramen bieden geen mogelijkheid om te pinnen, alhoewel zelfs de visverkoper zegt op korte termijn een pinapparaat te kopen om geen omzet mis te lopen.

Ondernemers in de ambulante handel die het pinnen nog niet hebben omarmd, hebben daar hun redenen voor. Zo willen ze soms liever niet dat al hun financiële zaken direct in een systeem van de bank terechtkomen. Verder maken ze zich zorgen over storingen in het netwerk waardoor pinnen tijdelijk onmogelijk is. En ze denken (gevoelsmatig) dat een pintransactie voor hen duurder is dan werken met contant geld.

Pintransactie paar cent goedkoper dan met contant geld

Dat laatste blijkt niet te kloppen. Onderzoeksbureau Panteia toonde aan dat in 2014 een transactie met contant geld in de ambulante handel 38 eurocent kostte en een pintransactie 31 eurocent. Voor andere mkb-ondernemers kost een betaling met pinpas zelfs maar 19 eurocent.

Het grootste deel van de kosten van contante betalingen zit ’m in de tijd die een ondernemer kwijt is aan het verwerken ervan. Denk aan het ophalen van munten en biljetten, alles handmatig administreren, het geld tijdelijk opslaan en vervolgens afstorten.

Uiterlijk in 2019 ondersteunen alle pinapparaten contactloos betalen

De laatste jaren heeft contactloos betalen de kosten voor een betaling zelfs nog verder omlaag gebracht. Panteia berekende dat voor de gemiddelde mkb-ondernemer een contactloze betaling nog maar 15 eurocent kost. Dit omdat minder tijd nodig is, en tijd is geld, zeker voor ondernemers.

Uiterlijk in 2019 zal elk pinapparaat contactloos betalen ondersteunen. Dan verloopt de uiterste gebruikstermijn van alle oude pinapparaten die in omloop zijn. Bij alle nieuwe exemplaren is contactloos betalen ingebouwd.

Pinnen zelfs voor de boer

Behalve voor lagere kosten zorgt contactloos betalen ook voor steeds kleinere apparaten. Sommige exemplaren passen in een handpalm en werken al door draadloos verbinding te maken met een smartphone of tablet. Zo komt pinnen zelfs voor de boer op de dijk binnen handbereik.

Ten slotte lopen ondernemers die nog veel met contant geld werken ook een hoger risico dat hun geld wordt gestolen. Munten en biljetten trekken niet alleen overvallers aan, de kans op fraude door werknemers neemt er ook door toe.

Bron: ONE Business Bulletins

Nieuws & actualiteit

14-05-2018
Vakantiegeld in aantocht: deze 5 punten zijn belangrijk voor werkgevers

In mei is het voor de meeste werkgevers weer zo ver: het vakantiegeld moet uitbetaald worden aan het personeel.
lees meer »

30-04-2018
Gesloten met Hemelvaart.

Op donderdag 10 mei & vrijdag 11 mei zijn wij gesloten i.v.m. Hemelvaart.
lees meer »

Nieuws archief

Nieuws uit de branche


Jubileumviering met stripper leidt tot ontbinding arbeidsovereenkomst

De viering van het twaalfeneenhalfjarig jubileum met een uit de hand gelopen striptease-act en een speech waarin de werknemer zich negatief uitlaat over de werkgever gevolgd door het niet geven van
lees meer »


Anti-ronselbeding is een concurrentiebeding

Een beding dat de werknemer verbiedt om personeel van de werkgever er toe te bewegen bij een andere werkgever in dienst te treden is aan te merken als een concurrentiebeding, omdat het de
lees meer »