Zeventien landen op zwarte lijst van belastingparadijzen


15-12-2017

Door de Europese ministers is voor de eerste keer een zwarte lijst van belastingparadijzen gepubliceerd. Hierop staan zeventien landen die het voor bedrijven en particulieren mogelijk maken om belastingen te ontwijken.

Met het opstellen van de zwarte lijst van belastingparadijzen wil de Europese Unie (EU)  het signaal afgeven dat als er door landen niet aan de standaard op het gebied van belastingen van de EU wordt voldaan, zij op de zwarte lijst terechtkomen. Landen die op deze lijst staan kunnen gestraft worden met handelsbelemmeringen, striktere controles, extra fiscale heffingen en verlies van EU-subsidies. Willen landen van de lijst afkomen, dan zullen ze moeten bewijzen dat ze zich aan de internationale afspraken tegen belastingontwijking houden. Zij moeten openheid geven en nultarieven schrappen.

Nederland niet op zwarte lijst

Er is ook een grijze lijst door de lidstaten goedgekeurd. Hierbij gaat het om 47 landen die verbetering op fiscaal gebied hebben beloofd. Deze verbeteringen moeten dan wel binnen twee jaar zijn doorgevoerd. Het gaat hier onder andere om Andorra, Aruba, Curaçao, Guernsey, Hongkong, de Kaaimaneilanden, Taiwan, Turkije en de Seychellen.

Ons land staat niet op de zwarte of grijze lijst. Bronnen geven wel aan dat Nederland tot de ‘coalition of unwilling’ behoort, net zoals Ierland, Cyprus, Malta en Luxemburg.

Landen op de zwarte lijst

De zeventien landen die op de zwarte lijst staan zijn: Amerikaans-Samoa, Bahrein, Barbados, Grenada, Guam, Zuid-Korea, Macau, de Marshalleilanden, Mongolië, Namibië, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad en Tobago, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Bron: Rendement

Nieuws & actualiteit

14-05-2018
Vakantiegeld in aantocht: deze 5 punten zijn belangrijk voor werkgevers

In mei is het voor de meeste werkgevers weer zo ver: het vakantiegeld moet uitbetaald worden aan het personeel.
lees meer »

30-04-2018
Gesloten met Hemelvaart.

Op donderdag 10 mei & vrijdag 11 mei zijn wij gesloten i.v.m. Hemelvaart.
lees meer »

Nieuws archief

Nieuws uit de branche


Jubileumviering met stripper leidt tot ontbinding arbeidsovereenkomst

De viering van het twaalfeneenhalfjarig jubileum met een uit de hand gelopen striptease-act en een speech waarin de werknemer zich negatief uitlaat over de werkgever gevolgd door het niet geven van
lees meer »


Anti-ronselbeding is een concurrentiebeding

Een beding dat de werknemer verbiedt om personeel van de werkgever er toe te bewegen bij een andere werkgever in dienst te treden is aan te merken als een concurrentiebeding, omdat het de
lees meer »