Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/vanschaykvof.nl/httpdocs/application/models/json.php on line 26 Nieuws | Van Schayk V.O.F

Zeventien landen op zwarte lijst van belastingparadijzen


15-12-2017

Door de Europese ministers is voor de eerste keer een zwarte lijst van belastingparadijzen gepubliceerd. Hierop staan zeventien landen die het voor bedrijven en particulieren mogelijk maken om belastingen te ontwijken.

Met het opstellen van de zwarte lijst van belastingparadijzen wil de Europese Unie (EU)  het signaal afgeven dat als er door landen niet aan de standaard op het gebied van belastingen van de EU wordt voldaan, zij op de zwarte lijst terechtkomen. Landen die op deze lijst staan kunnen gestraft worden met handelsbelemmeringen, striktere controles, extra fiscale heffingen en verlies van EU-subsidies. Willen landen van de lijst afkomen, dan zullen ze moeten bewijzen dat ze zich aan de internationale afspraken tegen belastingontwijking houden. Zij moeten openheid geven en nultarieven schrappen.

Nederland niet op zwarte lijst

Er is ook een grijze lijst door de lidstaten goedgekeurd. Hierbij gaat het om 47 landen die verbetering op fiscaal gebied hebben beloofd. Deze verbeteringen moeten dan wel binnen twee jaar zijn doorgevoerd. Het gaat hier onder andere om Andorra, Aruba, Curaçao, Guernsey, Hongkong, de Kaaimaneilanden, Taiwan, Turkije en de Seychellen.

Ons land staat niet op de zwarte of grijze lijst. Bronnen geven wel aan dat Nederland tot de ‘coalition of unwilling’ behoort, net zoals Ierland, Cyprus, Malta en Luxemburg.

Landen op de zwarte lijst

De zeventien landen die op de zwarte lijst staan zijn: Amerikaans-Samoa, Bahrein, Barbados, Grenada, Guam, Zuid-Korea, Macau, de Marshalleilanden, Mongolië, Namibië, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad en Tobago, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Bron: Rendement

Nieuws & actualiteit

10-01-2018
Jeugd-LIV

Compensatie per 1 januari 2018 Per 1 juli 2017 is het percentage van het volledige minimumloon waar werknemers van 18, 19, 20 en 21 jaar recht op hebben, flink verhoogd.
lees meer »

09-01-2018
Modernisering arbeidsmarkt kan niet zonder zzp'ers

De zzp-organisaties Platform Zelfstandige Ondernemers, Stichting ZZP Nederland en Zelfstandigen Bouw hebben zich verenigd in het Zelfstandigenforum en willen bij de uitwerking van het regeerakkoord op sociaaleconomisch gebied, gezamenlijk meepraten over de positie van de zelfstandigen. Dat staat in hun brief aan SZW-Minister Wouter Koolmees.
lees meer »

Nieuws archief

Nieuws uit de branche